Kdo je Katarina Lavš Mejač?

 

Katarina Lavš Mejač je nekdo, ki nas bo popeljal skozi človeška nihanja med nasprotji in navzkrižji našega doživljajskega sveta in samega sebe sredi njega. Pomagala nam bo razčleniti naša čustva, kreposti in slabosti s pomočjo izkušenjskega učenja, prepoznati in ublažiti naša nihanja med različnimi skrajnostmi. Kajti kdor bi doživljal samo eno stran in ne poznal nasprotja v drugi, bi se tudi prve ne zavedal, pravi gospa Katarina Lavš Mejač.

Katarina Lavš Mejač je profesorica psihologije in pedagogike. Že v času študija je delala v informativnem programu RTV Slovenije in predavala v okviru izobraževalnih programov za starše, otroke, mladostnike in učitelje. Leta 1985 izide njena prva knjiga ŠOLA ZA STARŠE. V dobrem desetletju dela v uredništvu otroških in mladinskih oddaj na TV Slovenija pripravi scenarije za niz oddaj z naslovi; Pisani svet, Preproste besed, Da ne bi bolelo, Iz roda v rod, Naj mir se z velikimi črkami piše… Po nekaj letih opravljanja novinarskega dela v ČGP Delo, sprejme mesto urednice izobraževalnih oddaj ter poleg urednikovanja piše scenarije za serije Kvaliteta življenja, Nove poti izobraževanja, Prek sebe do drugih. Vodi omizja o problematiki spodbujanja nadarjenih, beguncih v Sloveniji, ustavni pravici do prekinitve nosečnosti … Sodeluje s svojimi prispevki v rubrikah, namenjenih ljudem v stiski, v reviji Naša žena in Zdravje in je avtor dokumentarne serije Za zaveso molka in kratkih dokumentarcev, ki se dotikajo človekovega lovljenja ravnotežja med večnimi nasprotji.

Zadnja leta največ časa posveča andragoškemu delu in deluje kot predavateljica, snovalka in izvajalka seminarjev in učnih delavnic s področja motivacije, komunikacije, samozavesti, samopodobe, osebnostne zrelosti in čvrstosti, kulture, etike, konstruktivnega reševanja konfliktov, timskega dela, povezanosti telesnega in duševnega, stresa in pregorevanja, pomoči v stiski idr.

Katarinino življenje je obarvano s prostovoljnim delom na področju duševnega zdravja. Veliko svojega časa namenja nemočnim, odrinjenim in izrinjenim na obrobje. Za svoje prostovoljno, humanitarno delo prejme pred štirimi leti priznanje Naše žene v okviru akcije Dobrotnik leta.

Je avtorica knjig Šola za starše, kronike življenja Slovencev v Berlinu z naslovom Iz spomina v spomin, zbornika K meni prisedi, uredila je pesniški prvenec Ane Prevc, Nevihte med nama, napisala je monografijo o Marjani Držaj, Zvezde padajo v noč in je urednica zbornika o Pinu Mlakarju, Nekdanje svečanosti.

Pri Katarini bi bilo laže odgovoriti na vprašanje »česa v življenju ni počela« kot na vprašanje »kaj je delala«. »Svoj dom nosim s seboj v vse nove domove in s seboj nosim griče in hoste in podobe cerkvice iz mojega otroštva iz dragega rojstnega kraja Tržiča.. iz tega črpam moč za vztrajanje v iskanju smisla«, pravi Katarina. Želja biti vsaj nekaj trenutkov komu vir veselja in radoživosti je rdeča nit njenega življenja.